új Suzuki GSX-R1000 - 2017-ben!!!

új Suzuki GSX-R1000 - 2017-ben!!!
új Suzuki GSX-R1000 - 2017-ben!!!
Kategória:

Forrás: onroad.hu


Videón mutatja be tudását a legújabb és legjobb GSX-R1000


Talán a leglegendásabb szupersport motor a Suzuki GSX-R1000. Jövőre jön a legújabb generáció, amely a valaha volt legjobb Gixxer lesz.
A sportmotorok rajongóinak a mai napig van egy igen jelentős szelete, akiknek a “one and only”, vagyis a kategória egyeduralkodó ikonja a Suzukis GSX-R1000 modellje. Pedig szegény “Gixxerezer” az elmúlt évek alatt erősen lemaradt műszaki fejlődés terén a versenytársaihoz képest. Persze nem csak ő, szigetország-beli társai is. Az elmúlt években azonban a japán gyárak végre alaposan megrázták magukat, ruganyosan felpattantak Csipkerózsika-álmukból, és nekiláttak rohamtempóban felzárkózni az élvonalhoz.

Ennek megfelelően a Suzuki is bemutatta teljes egészében átdolgozott csúcsmodelljét. A 2017-es modellévre datált GSX-R1000 az Intermoton hivatalosan is bemutatkozott a nagyközönségnek. Részben sokan fellélegeztek, mert valószínűleg tényleg nem fog semmilyen kívánnivalót hagyni maga után. A gyár egy videót is készített, amely a legfontosabb innovációkat szépen összefoglalva mutatja be.
Íme: https://www.youtube.com/watch?v=474f5F0UQBQ

Bivalyerős

A manapság már lassan megszokott trendeknek megfelelően a GSX-R1000 átfésült blokkja is 200 (gyári adat szerint 199,27) lóerős, nyomatéka pedig 118 newtonméter. A gyár állítása szerint a csúcsadat növekedésének nem esett áldozatul az alacsony- és középső tartományi nyomaték, így minden idők legjobban motorozható Gixxere lesz a 2017-es modell. A hengerek furata nőtt, lökete csökkent (76,0×55,1 milliméter az eddigi 74,5×57,3 helyett), a sűrítési arány pedig 13,2:1 lett a korábbi 12,9:1 helyett. Hogy ez az erő az aszfaltra vihető legyen elinduláskor, arról külön rajtprogram kezeskedik.
Az erőmű tele van a márka MotoGP gépéből érkezett technikákkal. A szelepeket a Suzuki szabadalmaztatott szelepvezérlési rendszere (egyszerűen csak Suzuki Racing VVT) mozgatja, elektronikus gázmarkolat által vezérelt elektronikus befecskendező-rendszer és ugyanolyan kipufogószelep-vezérlés (Suzuki Exhaust Tuning Alpha).

Elektronika a köbön

A brutális menetdinamikát persze biztonságosan uralhatóvá is kell tenni. Ennek érdekében tíz állásban szabályozható Suzuki Motion Track TCS menetvezérlő elektronika és versenypályára optimalizált ABS is található a csomagban. Előbbit természetesen minden létező szenzorral ellátták, így a dőlésszöget is folyamatosan figyeli, ahogy a motor perdületét is – hogy mindig az igényeknek megfelelően, de még időben beavatkozhasson.

Az erőforrást három állásba kapcsolhatjuk: A mód a versenypályára és nagyon szuper szerpentinekre, B mód közútra és városba, C mód pedig rossz tapadás esetére. A hátsó kerék megcsúszásától sem kell tartani: a gyorsváltó felfelé és lefelé is működik, és a csúszókuplung is igyekszik segíteni amikor kell. A kényelmet szolgálja az egy gombos indító-leállító rendszer, aki pedig a nagyvárosok dzsungelében is sokat fog járni GSX-R1000 szörnyetegével, az szeretni fogja az alacsony fordulatszám esetén besegítő Low-RPM Assist segédet. Mindezt a rengeteg rendszert egy olyan műszerfalról kontrollálhatjuk és szabályozhatjuk, amelyen első nekifutásra eligazodni sem lesz könnyű.

Új testben van az új lélek

Az új váznak (10 százalékkal könnyebb és 20 milliméterrel keskenyebb) köszönhetően a motor a gyár ígérete szerint jobban irányítható lesz. A tengelytáv 20 milliméteres növekedéssel 1’425 lett. A motor a rengeteg fejlesztés és többlet lóerő ellenére 3 kilogrammal könnyebb lett – a gyári menetkész tömeg-adata 202 kilogramm. A hátsó lengőkar merevségét minden eddiginél alaposabban méretezték, a logikusan új segédváz pedig szintén könnyebb lett.
A futómű elöl a Showa Big Piston rendszeréből épül fel – azonban a GSX-R1000R csúcsváltozat itt Showa Balance Free teleszkópokat tartalmaz. Hátul progresszív Showa központi rugóstagot találunk – az R változatban pedig Balance Free Rear Cushion Lite dolgozik. Elöl 320 milliméteres tárcsákat szorítanak a Brembo radiális monoblock féknyergei, hátul egyetlen Nissin dugattyú fogja a 220-as tárcsát. Az ABS alapfelszerelés, azonban a GSX-R1000R rendszere kanyarban is lehetővé teszi a maximális lassítást.
A ledes világítórendszer már lassan elengedhetetlen lesz egy 2017-es japán motoron, így ez az újdonság is megkapta. Nos, a Suzukinak jövő évtől aligha lesz szégyenkezni valója az új GSX-R1000 miatt.

És a végére még egy video-összeállítás:

https://www.youtube.com/watch?v=floy_CyPJ1Y

(Köszönjük az onroad.hu bloggerének a cikket. / SUZUKI-INTERAT)