Napszemüvegek

Napszemüvegek
A napszemüveget sokan kiegészítő divatcikknek, esetleg az erős napsugárzás miatti kellemetlen hunyorgás elleni védekezésnek tartják. Pedig ennél sokkal fontosabb feladata is van: védi a szemet az UV-sugárzás okozta károsodástól. Tippek napszemüveg vásárláshoz: -A jó napszemüveg 100%-os UV-védelmet biztosít. -Minél nagyobb a napszemüveg lencséje, annál jobban védi a szemet minden irányból. -A lencse színezése teljesen független az UV-védelem mértékétől, ami akár színtelen lencsén is megoldható.

SPEXX napszemüvegek

SPEXX napszemüvegek
A Spexx napszemüvegek UV400 minősítéssel rendelkeznek, vagyis 400 nanométerig kiszűrik a káros sugárzás 100%-át, biztosítva ezzel szemünk maximális védelmét minden körülmények között.

SPEXX-megérkezett az új, 2012-es kollekció

SPEXX-megérkezett az új, 2012-es kollekció

SPEXX 2012

...az új kollekció megérkezett, kapható az INTERAT-nál!

 Tippek napszemüveg vásárláshoz

A jó napszemüveg 100%-os UV-védelmet biztosít. A vásárlót tájékoztató jelzéseket alaposan át kell tanulmányozni, legjobb az, ha százalékos értékben adják meg az UV-szűrés mértékét (Óvakodni kell az "UV-védelmet biztosít" megjelöléstől, amennyiben nem közölnek konkrét számértéket). Az UV-védelem mértéke nem feltétlenül van összefüggésben az árral!
    
Megfelelő UV-védelmet már az olcsó árkategóriában is találhatunk, a drágább szemüvegeknél gyakran a márkanevet fizetjük meg. Növelheti az árat a lencse több minőségi jellemzője is. A gyengébb minőségű, karcos, anyaghibás lencse néha torzítja a látott képet, vagy a színeket. Ez eleinte fel sem tűnik a viselőnek, hosszú távon azonban szédülést, fejfájást okozhat. Tovább emeli az árat a fényvisszaverődéseket kiszűrő polarizált védelem, illetve a törhetetlen anyagból készülő lencse.

Minél nagyobb a napszemüveg lencséje, annál jobban védi a szemet minden irányból. Fontos az is, hogy a szemüveg megfelelően illeszkedjen a viselő arcához (gyerekeknek ne vásároljunk nagyobb méretet, mondván, hogy "majd belenő"!).

A lencse színezése teljesen független az UV-védelem mértékétől, ami akár színtelen lencsén is megoldható. A választásában a különböző színezett üvegek eltérő tulajdonságait és a viselő igényeit kell figyelembe venni. (Például a zöld biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga nagyon jó képélességet biztosít, a kék pedig optimálisan ellensúlyozza a havas táj vakító fehérjének hatását.) Minél erősebb napfénynek van kitéve a szem, annál sötétebb színezést érdemes választani. Autóvezetéshez, sportoláshoz előnyösek a fentről-lefelé fokozatosan egyre sötétebbre festett üvegek.

Azoknak, akik szemüveget hordanak, dioptriás napszemüvegre, vagy szobai szemüvegük elé csíptethető napfény szűrőre van szükségük. Kontaktlencsét viselőknek egyszerű, dioptria nélküli napszemüveg is megfelelő.

Léteznek már UV-szűrős kontaktlencsék is. Ezek ugyan nem helyettesítik a napszemüveget, de kiegészítik annak hatását. (A legideálisabb az lenne, ha minden fajta optikai eszköz - a dioptriás szemüvegek, a kontaktlencsék, a napszemüvegek és a szembe ültetett műlencsék is elnyelnék a teljes UV-spektrumot.)

Leghelyesebb optikusnál vásárolni napszemüveget. Az optikus tanácsot adhat az életmódhoz és látáshoz legjobban megfelelő napszemüveg kiválasztásában, és biztosítja, hogy valóban megfelelő védelmet nyújtó napszemüveghez jussunk. Az utcán árusított szemüvegek megtévesztőek lehetnek, mert az üveg sötétsége vagy tükröző felülete még egyáltalán nem jelenti azt, hogy véd az UV-sugárzás ellen. Speciális esetben szemész orvos véleményét is érdemes kikérni.

Egy másik módszer a szem védelmére az ún. fotokróm lencsék viselése. Ezek olyan szemüveglencsék, amelyek az UV-fény hatására fokozatosan elsötétednek. Ez nagyon kényelmes megoldás a mindennapokra, de figyelni kell arra, hogy nem minden fotokróm lencse képes 100%-ban kiszűrni a káros sugárzást.

A gyermek napszemüvegének kiválasztásakor járjunk el kellő körültekintéssel. Számos napszemüvegnek tűnő modell csak játék, melynek védő hatása nincsen. Mindig ellenőrizzük, hogy megfelel-e a napszemüveg a szabványnak. Csak olyan szemüveget érdemes választani, ami tetszik a gyereknek, és kényelmesnek találja, különben semmi esély nincs arra, hogy valóban hordja is. Türelemmel segíteni kell, hogy a gyerek megszokja a napszemüveg viselését. Megfontolandó a törés-biztos (polikarbonátból készülő) lencse vásárlása, amely mellett egy esetleges baleset esetén is biztonságban van a gyermek szeme. Gyerekeknél érdemes valamilyen rögzítési lehetőséggel ellátott keretet választani, különösen az aktívabb és a nagyon fiatal gyermekek részére (fül köré kanyarodó szár, tarkóra illeszthető pánt, vagy legalább egy nyakba akasztható zsinór).